“СПОРТСКЕ ЗОНЕ “ У ПАЛИЛУЛИ И БЕРKОВИЦИ УЗ ПОДРШКУ ЕУ
8.09.2015

“СПОРТСКЕ ЗОНЕ “ У ПАЛИЛУЛИ И БЕРKОВИЦИ УЗ ПОДРШКУ ЕУ

Захваљујучи партнерству на пројекту „Успостављање спортских области у општинама Палилула и Берковица“, становници ова два града добили вредне спортске центре -„спортске зоне“ за рекреацију и окупљање младих. Инвестиције вредне око 760.000 евра, остварене уз подршку ЕУ. Стадион-спортски центар у Берковици отворили председници партнерских општина у присуству премијера Владе Бугарске.

Поводом Дана општине Берковица, у присуству премијера Владе Републике Бугарске Бојка Борисова, председници партнерских општина Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула и Димитранка Замфирова Каменова, градоначелница Берковице, који су радили на ИПА пројекту Суседске сарадње Србија-Бугарска „Успостављање спортских области у општинама Палилула и Берковица“, отворили су реновирани стадион–спортски комплекс, вредан око шестотинапедесет хиљада евра, настао уз финасијску подршку ЕУ.

Инвестиција “Спортска зона”, настала у Србији у оквиру овог партнерског пројекта прекограничне сарадње, овухватила је изградњу скејт парка, теретане на отвореном и вештачке стене, у основној школи „Бранко Миљковић“, насеље “Делијски вис”, вредна је око 110. 000 евра, биће промовисана и дата на употребу младима крајем овог месеца.

Делегација нишке градске општине Палилула на челу са Бобаном Џунићем  присуствовала је и свечаности освећења и отварања објекта за пречишћавање водоводне мреже “Костинброд“.

Осим изградње спортских објеката у два града, посебну вредност пројекта чини и социјална инклузија. Овим поводом 30-оро младих са територије општине Палилула посетили су општину  Берковица. Узвратна посета младих Берковице Србији-општини Палилула очекује се крајем септембра месеца у време промоције пројекта у нишкој Палилули. По речима председника Бобана Џунића, општина Палилула је препознала "Суседске програме" Европске Уније као могућност ка унапређењу веза између локалних заједница, јачање културне, социјалне и економске сарадње и промоцију својих потенцијала у Региону, посебно са Бугарском. У протеклом периоду општина Палилула је остварила успешна партнерства и пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ихтиман, Ботевград а новим пројектом проширила и са општином Берковица. Град Берковица помиње се као старо насеље јос у седмом веку. Данас има око осамнаест хиљада становника. Налази се у подножју планине Ком (2016м) атрактивно је место за туризам и рекреацију, спорт и забаву. (Текст-фото Д.Видојковић)

БЕРКОВИЦА-ПАЛИЛУЛА: Суседски програми